De ce nu mai citesc adolescentii?
Charles W. Eliot spunea:"Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni, sunt cei mai accesibili şi înţelepţi consilieri şi cei mai răbdători profesori."
In ultima vreme se vorbeste tot mai insistent de o criza a lecturii si, implicit, o criza a cartii. Fenomen real al ultimului deceniu, criza lecturii ii ingrijoreaza nu numai pe profesori si pe parinti, ci si pe bibliotecari si editori, a caror productie de carte risca sa ramâna in rafturi. Fiecare nou examen national de verificare a cunostintelor devine ocazia culegerii unor „perle“ care, daca n-ar releva o situatie de-a dreptul ingrijoratoare, ar putea fi comice. Pentru lipsa interesului fata de lectura s-au gasit explicatii, iar majoritatea s-au invârtit in zona tehnologiei. Civilizatia imaginii, a televizorului si computerului era explicatia perfecta pentru un esec previzibil. Realitatea virtuala si imaginile de sinteza au ajuns sa ne cucereasca definitiv si irevocabil copiii, „reusind“ sa ii indeparteze de filele cartilor. Totul a devenit prea comod. De ce sa te chinui sa mergi la biblioteca, sa cauti o carte si apoi sa mai pierzi inca ore bune sa o citesti când poti sa dai un singur „search“ pe Google si iti apar sute de pagini cu rezumate. O alta explicatie comoda: cãrtile nu mai sunt atractive pentru tineri pentru ca nu mai prezinta realitatea tinerilor de astazi, pentru ca viata tinerilor din „zodia“ cartii nu este similara cu viata din ziua de astazi. In plus, lectura este astazi si mai putin atractiva pe fondul acestei crize economice severe. Cui ii mai arde de lectura când banii sunt din ce in ce mai putini? Când stresul zilei de mâine ne epuizeaza zi de zi?
Un studiu sociologic realizat pornind de la constatări legate de problema. cititului recomandă profesorilor şi părinţilor tactica "pas cu pas". O tactică a înţeleptului, care constă în explicarea necesităţii lecturii şi recomandarea acelor titluri care se apropie de preocupările actuale. Statisticile realizate evidenţiază situaţii aproape tragice. Practic, majoritatea oamenilor nu mai citesc nici o carte din momentul în care au ieşit de pe băncile şcolii.Consider că cei mai mulţi dintre tineri preferă să vadă mai întâi un film prin care să reiasă înţelesul unei opere decât să citească operele care sunt impuse de către profesori.Tinerii sunt curioşi,nu neapărat interesaţi de ceva nou.De aceea am vrea să recomandăm câteva cărţi care îţi stârnesc curioazitatea incă de la prima pagină citită:"De ce iubim femeile?"de Mircea Cărtărăscu; "Romeo si Julieta"de William Shakespeare; "Maitrey"de Mircea Eliade,"La răscruce de vânturi" de Emily Bronte.
Factori care au produs criza lecturii:
Biblioteca era locul unde lumina cartii parasea rafturile si se aseza in mintea si sufletul oamenilor.Trecutul intelectualilor,al scriitorilor era de a-i face pe oameni sa inteleaga ca ei nu sunt oameni cu adevarat decat daca citesc. Un studiu sociologic realizat pornind de la constatari legate de criza lecturii recomanda profesorilor si parintilor tactica "pas cu pas". O tactica a inteleptului, care consta in explicarea necesitatii lecturii si care recomanda cautarea acelor carti care se apropie de preocuparile actuale ale copiilor. Statisticile realizate pentru anul 2000 arata ca un iesean din opt a apelat la serviciile Bibliotecii "Gh Asachi", in vreme ce in mediul rural situatia e cu adevarat dramatica. Practic, oamenii nu au mai citit o carte de cind au terminat scoala, singurele persoane care apeleaza la biblioteca sateasca fiind elevii si cadrele didactice. itesc,imbogatindu-si viata si anexandu-si vietile celor care si le-au pus in carti.